ACTIES

Reeds enkele jaren trekken het Forum Jeugd Westhoek en RESOC Westhoek ten strijde tegen het ‘braindrainfenomeen’: de vaststelling dat hoger opgeleide jongeren uit de regio na hun studies veelal blijven ‘plakken’ in studentensteden. Via verschillende initiatieven proberen we dit sinds enige tijd om te buigen naar een ‘brainGAIN’: het behouden van de Westhoekse young potentials evenals het aantrekken van nieuwe jongeren om zich hier te vestigen. Meer informatie over deze in de streek ingebedde acties vindt u o.a. in het Streekpact Westhoek 2013-2019.

Met de steun van talloze streekpartners ontrolden zich op deze wijze verschillende acties met als doel de eeuwenoude clichés over de Westhoek (“het is er saai, niets te doen, enkel oorlog, geen werk voor hogeropgeleiden …”) te ontkrachten en hen tevens te laten kennis maken met alle positieve zaken die van deze streek net een regio boordevol kansen maken: de aanwezigheid van betaalbare woningen, de beschikbaarheid van kinderopvang, vrije plaatsen op school, het ruime vrijetijdsaanbod, de lage werkloosheidsgraad, geen files, beschikbaarheid van goed uitgeruste industriezones gebundeld in de 4 klein stedelijke centra…

We sommen ze hier even voor u op.

  1. De organisatie van de ASO- of TSO-roadshows. Met een dynamisch concept gevoed door enkele inspirerende Westhoekers en bedrijven of centra uit de regio willen we de Westhoek als een goede woon-, werk- en ondernemersregio extra in de verf zetten. Hiervoor gaan we langs bij secundaire scholen en bieden wij een concept op maat aan voor leerlingen in de 3e graad.
  2. Aanwezigheid op jobbeurzen. Op verschillende grote jobbeurzen (Kortrijk, Gent…) organiseren we in de toekomst een heuse Westhoek-boulevard waarop bedrijven uit de Westhoek gegroepeerd vacatures kunnen aanbieden voor hoger opgeleide jongeren. Uw bedrijf kan er een eigen stand in de boulevard bezetten of u laat ons uw vacatures ter plaatse vertegenwoordigen, beide opties tegen een gunstig tarief.
  3. Regionaal aanbod stageplaatsen. In samenwerking met het hoger onderwijs zijn we momenteel op zoek naar een meer efficiënte aanbieding van het Westhoeks-stageaanbod. Op vandaag worden stageplaatsen voornamelijk gecreëerd in de nabije omgeving van een hogeronderwijsinstelling, bij grote steden. Zo willen we mee de brug slaan tussen hogescholen, lokale bedrijven en lokale studenten.

Wenst u actief deel te nemen aan de uitvoering van onze acties (als inspirerende Westhoeker, Westhoeks bedrijf, of op zoek zijnde naar stagiairs en young potentials), dan kunt u via dit keuzeformulier alvast uw interesse met ons meegeven. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Voor meer vrijblijvende informatie: jeugd@westhoekoverleg.be of 051 51 94 31.

Raadpleeg hier de Studie “Blijven of Wijken”: de betrokkenheid van jongeren in de Westhoek op hun omgeving.

band WGO

Web by Rein.be